”Många minns Stundars för de populära Kalasen på Stundars och Teater på Stundars, som spelade pjäser av Astrid Lindgren både på svenska och finska. Idag kopplas Stundars ihop med markörer som syltgrisar, marknader, hantverkar- och temadagar samt – kanske framför allt – ett ställe där barnens fantasi flödar och den vuxna själen får ro bland dofter och färger. Där samtiden möter historien i form av gamla byggnader och föremål, lekmiljöer och kulturlandskap.”
Karl David Långbacka i boken ”Stugornas Stundars” från 2023
Var så god och titta in i stugorna Topp
Under sommarens öppethållningstider står ytterdörrarna till de flesta av stugorna i museibyn öppna, så att du kan titta in och se hur man levde förr. I flera hus kan du också stiga in för att se dig om. Vår tidsenligt klädda personal berättar gärna om allt du undrar över, och vid jämna klockslag börjar guidade rundturer som på olika vis berättar om hur livet tedde sig på den österbottniska landsbygden för mer än ett århundrade sedan. Dessa guidade rundturer ingår i inträdet och rekommenderas varmt.
”Stundars är som en spännande bok om flydda tider. Strövar man runt stugorna själv är det som att titta på de vackra bilderna i boken, men det är bara guiden som kan läsa texten åt en.”
Här kan du se klockslag och tema för sommarens guidningar.
Du kan också boka en av våra specialguidningar för dig och/eller din grupp. Här ser du valmöjligheter, priser och kontaktuppgifter.
Här hittar du våra priser. När du har betalat inträdet får du en klisterlapp. Bär den synligt så kan du komma och gå mellan museiområdet, caféet och lekparken under dagen. Hos oss kan du betala med kontanter, bankkort, MobilePay och Museikortet. Grupper kan få faktura.
Här kan du höra, se och läsa mera om byggnaderna. Under öppettiderna är 22 av dessa öppna att titta eller stiga in i. Därtill finns 4 lekmiljöer, 3 konstutställningar och en djurgård.
Man får bara titta, inte röra.
På Stundars följer vi museietiketten och springer inte inomhus eller stör de som vill njuta av atmosfären. Om alla våra besökare skulle ta i sakerna och möblerna i museistugorna, så skulle de historiska föremålen snabbt bli smutsiga och gå sönder. Många av dem är långt över 100 år gamla och oersättliga. Varken inredningen eller stugorna är klätterställningar. De vuxna har ansvar för att barnen inte gör sig illa eller skadar något. Istället får barn och barnasinnade leka av hjärtans lust i våra inspirerande lekmiljöer och i lekparken. De står öppna under sommarsäsongen och vid större evenemang i museibyn.
”Stundars är ett väldigt trevligt ställe! Det är underbart att det finns lekstugor åt barnen, jättebra idé! Först får man se de autentiska miljöerna och sedan får man leka.”
Småbarnspappa
Parkering Topp
På Stundars friluftsmuseum finns en gratis parkeringsplats för bilar och bussar. Nära entrén till museibyn finns cykelparkeringen. Under större evenemang finns även parkering på andra sidan Solfvägen. Följ då parkeringsvakternas anvisningar för att undvika olyckor och felparkeringar.
Fotografering Topp
Ja, du får väldigt gärna ta foton på Stundars, både inne och ute. Det här är en ytterst vacker och inspirerande miljö och den är allas vårt kulturarv. Du kan också slå dig ner för att skissa, teckna eller måla.
Eftersom Stundars är en allmän plats behöver man inte be om lov att fotografera andra besökare på håll, men för närmare bilder är det artigt att be om den fotograferades tillstånd. Personalen brukar också ställa upp på bild. Barn och unga ska man inte fotografera utan föräldrarnas tillstånd. Vill du exempelvis ta dina bröllopsfoton på Stundars är det bra om du tar kontakt före, så att vi kan hjälpa dig med detaljer.
Vi blir bara glada om du använder #stundars på sociala medier och internet.
Personalen tar emot dig Topp
Undrar du något, fråga personalen! De hjälper dig gärna såväl med historiska frågor som med praktiska saker. På Stundars jobbar 6 personer heltid och året runt, men under somrarna anställs ca 10 personer till som guider och för att ta hand om området. Bäst känner du igen Stundars personal på att de går omkring i gammaldags kläder så som lång kjol och huckle eller väst och skepparmössa. Så kan även traditionella hantverkare vara klädda när de under vissa sommardagar sitter och arbetar i eller utanför museistugorna. Personal som arbetar med museiföremål, byggnaderna eller grönområdet är oftast klädda i en röd t-skjorta eller andra arbetskläder med Stundars logo på.
”Det var najs att det fanns någon i bondstugan som kunde berätta lite. Då lärde man sig något nytt, som varför trösklarna är så höga och sådant” Ungdom
Tillgänglighet Topp
Vill du veta hur tillgängligt på olika vis Stundars är för våra besökare? Då kan du läsa mera på den här sidan. Där berättar vi även om bland annat syntolkning, Stundars för allergiker och om parkeringsmöjligheterna.
Välkommen även utanför öppethållningstiderna Topp
Utanför sommarsäsongens öppethållningstider får du fritt ströva runt i den rofyllda idyllen i museibyn. Stugorna är stängda, likaså toaletterna, och ingen personal finns till hands för att berätta om museet. Var snäll och använd stigarna och visa hänsyn till den historiska omgivningen. Slå dig gärna ner en stund på en bänk för att avnjuta naturen och den nostalgiska omgivningen. Stundars är också en bra plats för att ta en liten paus från den digitala världen, och en utmärkt plats för att varva ner på.
Det finns videoövervakning på området.
Hundar är välkomna Topp
Kopplade hundar är välkomna på området (men inte in i stugorna) och det är aldrig långt till närmsta sopkärl för bajspåsar. Assistanshundar får komma in i museistugorna.
Picknick i gröngräset eller en smakupplevelse i Lyckans Café Topp
Du får gärna ta med egen matsäck och slå dig ned vid picknick-borden eller breda ut din filt i gräset. Stundars är dock ingen allmän park och vi önskar att alla våra besökare ska få njuta av lugnet, naturen och historiens viskningar.
”Det här är en så trevlig miljö. Här kan själen vila.”
Äldre dam
Det är inte tillåtet att grilla eller göra upp eld på området. Det torra gamla träbyggnaderna är lika unika som lättantändliga. Du röker väl inte bland dem? En skild rökruta finns vid den stora parkeringsplatsen.
Vid Lyckans Café kan du under öppethållningstiderna njuta av bland annat gammaldags karameller och matiga sallader – har du tur gräddas det våfflor just den dag du kommer till Stundars. Hemmersgården är en beställningsrestaurang där minnesvärda fester och intressanta seminarier ordnas. Men under vissa större evenemang kan man här få smaka den traditionella klimpsoppan som fordomdags var festmat i trakten.
Under de större evenemangen kan du dessutom avnjuta en smakupplevelse utan dess like: våra ”Stundars-grisar” (sockermunkar med sylt i) levereras så färska från bagarstugan i museibyn att de ännu är varma.
”Underbart ställe! Hela dagen kommer att gå åt här! Fantastiskt!”
Medelålders kvinna
Stundars djurgård Topp
Under somrarna bor det getter, kaniner och höns i Gråbyn på Stundars. Du får gärna hälsa på dem och prata med dem, men skrik och spring inte i deras hem. Hundar gör dem också nervösa, så snälla låt din hund vänta utanför djurgården. Tyvärr får du inte mata djuren på Stundars. De kan få väldigt ont i magen av för mycket eller fel sorts mat. Varje vecka under sommaren hålls flera guidade rundturer där du kan hjälpa djurskötaren att ta hand om djuren.
Kansli Topp
Har du ärenden till vår personal bör du komma överens med den personen om träff under kontorstid. Våra kontor finns i flera hus och Stundars är en vidsträckt arbetsplats. Här hittar du personalens kontaktuppgifter.
Stugornas Stundars – jubileumsboken inför föreningens 50-årsfirande Topp
Genom ”Stugornas Stundars” kan du ta ett kliv tillbaka till den tid då museistugorna i friluftsmuseet ännu stod på sina originalplatser, läsa om dem som bodde i dem och hur stugorna sedan kom till Stundars. Boken kan du köpa i den gula biljett- och infokiosken Koppin och i Cirkas café och beställa på adressen info@stundars.fi.