Det är höst i luften. De knallröda rönnbärsklasarna får rönnens grenar att digna, fukten i gräset dröjer sig längre kvar och himlen skärs av flyttfåglarnas resa. På Stundars råder det febril aktivitet. Marknadsstånd plockas upp, bilar dirigeras, grisar bakas, klimpsoppa kokas och blåsarna drar efter andan för att så småningom spela upp till marsch. Det är höstmarknad på Stundars. Sakta nöts gräsmattan ner av besökare som nyfiket vandrar mellan stånden. Doften av grillad korv och höst blandas med hornmusik och människosorl när smycken, stickade strumpor, mattor, stövlar och hantverk inspekteras. Närodlade grönsaker, hembakt bröd, fisk, knäck och mycket annat gott hittar sin väg ner i besökarnas korgar och magar.
Plötsligt stannar allting upp. Ljudet av traktormotorer som varvas hörs en bit bort och snart är de där. Veterantraktorerna. I höstens alla färger kommer de inrullande och stoltheten lyser i ögonen på chaufförerna som glatt höjer handen till en hälsning. Det är många timmars jobb som ligger bakom dagens uppvisning. En efter en parkerar de i rad mellan Stundars gråa uthus och nu är det i småflickornas och –pojkarnas ögon som glädjen lyser. Glädjen av att själv få klättra upp på traktorn, vrida på ratten och utstöta ett först lågmält brummande för att sedan glömma bort sig och låta fantasin ta henne eller honom ut på oplöjda åkrar och skumpiga skogsvägar.
Stundars höst- och julmarknad besöks av tusentals människor varje år och tusentals syltgrisar bakas. För många börjar julen när julmarknadens dofter av glögg, granris och julkorv hittar sin väg in i deras näsborrar, när kölden nyper tag i kinder och tår och när julklappar planeras och inhandlas vid de många marknadsstånden. Den första julmarknaden på Stundars hölls redan år 1973, och under årens lopp har det hunnit bli både andra och tredje, ja kanske till och med fjärde generationen som besöker Stundars julmarknad. Många är vi som har minnen från Stundars julmarknad; struten med polkagrisar som inhandlades i den gamla handelsboden, den skumpiga ridturen på den söta ponnyn som troget traskade varv efter varv längs den upptrampade stigen, den virvlande ringdansen på vinden till Hemmersgården när det plötsligt kändes helt okej att hålla en främmande tant i handen eller den varma syltgris som pappa kom med i sin påse när händerna nästan tappat sin känsel i kölden. För många av oss besökare står Stundars för barndomsminnen och representerar något som vi gärna för vidare till egna barn.
Text: Maria Österåker i Stundarsboken från 2013
Stundars arrangerar torgförsäljning och marknader tre gånger per år. Vi välkomnar försäljare som har hantverk, grönsaker och livsmedel av egen produktion eller förädling till försäljning. Alla försäljningsplatser är utomhus och utan elektricitet.
Vid vårt Förstamaj-evenemang kan vi bjuda in ca 20 försäljare och försäljningsplatserna är på Hantverkartorget bakom Tryckerimuseet. Beroende på väder kan vi då ha 1500-3000 besökare. Utöver torgförsäljningen bjuder vi på musikprogram utanför Hemmersgården. Stundars säljer kaffe, syltgrisar och grillkorv och har ensamrätt på dessa produkter. Bokningen av försäljningsplatserna öppnar i mitten av mars.
På höstmarknaden som hålls i medlet av september kan vi bjuda in ca 50 försäljare och försäljningsplatserna är i museibyn. Beroende på väder kan vi då ha 1500-5000 besökare. Stundars säljer kaffe, syltgrisar och grillkorv och har ensamrätt på dessa produkter. Bokningen av försäljningsplatserna öppnar i början av augusti.
På julmarknaden som hålls första advent kan vi bjuda in ca 50-60 försäljare och försäljningsplatserna är i museibyn. Det är vår största marknad med upp till 7000 besökare, beroende på väder. Stundars säljer kaffe, syltgrisar och grillkorv och har ensamrätt på dessa produkter. Bokningen av försäljningsplatserna öppnar i medlet av september.