Museet har öppet enligt överenskommelse
Meny

Tillgänglighet

Fysisk tillgänglighet Topp

Parkering Topp

Invid entrén till Stundars friluftsmuseum finns en gratis bilparkering. Under våra större evenemang fylls den snabbt och en större parkering finns på andra sidan Solfvägen. Bilar med handikapptillstånd släpps förbi för att kunna parkera nära entrén.

Framkomlighet med rullstol, rullator, barnvagn eller övrig funktionsvariation Topp

Entrén till Stundars friluftsmuseum bredvid den gula informationskiosken Koppin ligger i en liten backe, men med ledsagare går det bra att komma in och ta sig runt i museibyn.

I Stundars museiby finns breda stigar och grusvägar med hårt packat grus som det är lätt att köra på med rullstol och barnvagn. Vi jämnar till stigarna regelbundet.

Runt om i museibyn finns bänkar att sitta på.

Det finns små dragkärror som man kan låna för att dra barn med trötta ben i under rundvandringen i museibyn.

På Stundars är även själva byggnaderna värdefulla museiföremål.  De österbottniska allmogebyggnaderna har trappor upp till ytterdörren, höga trösklar, låga dörrposter och ojämna golvplankor. Tyvärr kan stugorna av museala skäl inte anpassas bättre för rullstol, barnvagn och funktionsvariationer. Vår personal hjälper dig givetvis enligt bästa förmåga att uppleva så mycket som möjligt av Stundars friluftsmuseum.

Via den här länken kan du se, höra och läsa mera om de olika museistugorna på Stundars friluftsmuseum.

Ramper finns upp till Cirkas cafe´och Hemmergårdens ytterdörr. I Hemmergården finns även Inva-hiss, men för att använda den behöver du sällskap av en person ur Stundars eller Restaurang Hemmers personal.

Ledsagare och assistenter har fritt inträde till Stundars friluftsmuseum.

Ledar- och assistenshundar är tillåtna inne i museistugorna.

Toaletter Topp

Vid Hantverkartorget (se kartan) finns en handikappanpassad toalett (Inva-WC). I anslutning till Inva-WC kan man byta blöjor och amma utan drag och kyla. Toaletterna i museibyn är dessvärre inte handikappanpassade.

Grupper med särskilda behov Topp

Vi erbjuder skräddarsydda guidningar och program för grupper med särskilda behov. Ta kontakt innan ert besök, så kan vi anpassa vårt mottagande till just era behov. Vi kan exempelvis erbjuda olika typer av syntolkade guidningar och guidningar på lätt svenska eller enligt bästa förmåga anpassa innehållet enligt olika typer och nivåer av funktionsvariationer.

Vi ordnar även specialanpassade museipedagogiska program för barn med funktionsvariation inom dagis, förskola och skola. Ta kontakt, så kan vi tillsammans förbereda programmet enligt de individuella behov som finns i gruppen.

Ledsagarens inträde bjuder Stundars på.

Vi accepterar även Kaiku-kort. 

Nedsatt syn eller hörsel Topp

Om du har särskilda behov av syntolkning, hörselhjälpmedel eller ett lättare språk, meddela personalen, så anpassar vi vår guidning. Du kan även boka en egen syntolkad guidning på förhand.

I Smedens stuga och vid de ledda aktiviteterna finns rekvisita och kopior av traditionella föremål som man får känna på och pröva på använda.

Vår miniatyr gjuten i brons finns invid den gula biljett- och infokiosken Koppin. På den kan du känna hur museibyn ser ut. Husens namn står skrivna med punktskrift.

Stundars på lätt svenska Topp

Här kan du läsa både om Stundars och om hur museet fungerar på lätt svenska. (Vi håller på att göra sidan)

Vi välkomnar även grupper och besökare som önskar guidning på lätt svenska, finska eller engelska. Ta kontakt på förhand.

Stundars för allergiska Topp

Vi rekommenderar besökare som är allergiska mot exempelvis gräs, lövträd och pälsdjur att inta förebyggande medicinering innan besöket. Insektsbettsallergiker tar medicinering enligt behov. I Cirkas café och Hemmers beställningsrestaurang kan personalen berätta om innehållet i deras produkter samt erbjuda laktos- och glutenfri mat.

Stundars friluftsmuseum är vackert beläget på den österbottniska landsbygden omgiven av såväl odlade som naturliga trädgårdar, åker- och skogsmarker. Speciellt sommartid finns de vanliga luftburna allergenerna i luften. I museistugorna finns även olika naturmaterial såsom ull och tagel och doftande krukväxter. Likaså kan känsliga näsor reagera på vissa blommande trädgårdsväxter i och runtomkring friluftsmuseet. Stundars bekämpar aktivt invasiva växtarter, såsom den starkt doftande lupinen. Så gott som varje dag under sommaren klipper och trimmar personalen gräsmattor och ängar. Inom byggnadsvården kan starkt luktande ämnen såsom tjära användas, och tillfälligt kan miljön vara dammig.

Kopplade hundar är tillåtna och grannkatten Algot hälsar ofta på i museibyn. Sommartid finns det höns, kaniner och getter i Stundars djurgård och under evenemang kan vi även ha besök av hästar och ponnyer.

Vi strävar till att använda ekologiska och traditionella medel och material i skötseln av museet och när vi restaurerar och bygger nytt. Stundars har åtagit sig att spara på naturresurser och har beviljats Ekokompassens miljöcertifikat. Här kan du läsa mera om vårt miljöarbete.