Augusti månads föremål är en märkduk som monterats bakom glas i en tidstypisk träram. Den kraftiga profilerade ramen av björk är betsad i en rödskiftande ton och har svarta kvadrater i hörnen. Tavlan, inklusive ramen, mäter 36,5 x 40 cm och ramen är 4,5 cm bred.
Märkduken är broderad med små korsstygn i rosa, blått, vitt, rött, brunt och grönt yllegarn på en vit stramaljtygsbotten. Övre halvan av märkduken upptas av alfabetet med stora bokstäver som broderats i olika färger. Nedre halvan av duken är broderad med stiliserade blommor, fåglar och ett ankare, samt texten ULRIKA TÖLBY 1860.
Märkduken har broderats av Ulrika Tätting från Tätting i Tölby år 1860. Märkduken donerades till Stundars av museets grundare och mångåriga intendent Gunnar Rosenholm och hans hustru Svea. Paret Rosenholm hade köpt duken av en fru Lundell (född Båsk) i Vasa 1946.
I England och Tyskland började man brodera märkdukar redan på 1500 – 1600-talen, i Finland blev de vanliga under 1700-talets första hälft. Storhetstiden för märkdukarna inföll under första halvan av 1800-talet i borgerliga kretsar och mot slutet av århundradet sydde även bondedöttrarna märkdukar. Märkduken var för de unga flickorna både träning och bevis på kunnighet i broderikonsten. Märkböcker med mönster spreds av gårdfarihandlarna. Dessa modellböcker fick även stor inverkan på motiven i de finländska folkliga ryorna.
Den inramade märkduken hänger numera på väggen i Bondstugans sytningskammare.